«ورکشاپ» و یا به زبان سادهتر «کارگاه» به رویدادهای کوتاهمدتی گفته میشود که با هدف آموزش تعداد معدودی از افراد برگزار میشوند. ورکشاپهای آموزشی اغلب برای دانشآموزان جهت رفع محدودیتهای آموزش و پرورش کلاسیک و یا برای کارکنان سازمان جهت توسعهی تخصص برگزار میشوند. این رویدادها طیف گستردهای از موضوعات از قبیل اقتصاد، روانشناسی، هنر، عصبشناسی، جامعهشناسی و … را در برمیگیرند.
یک ورکشاپ آموزشی معقول باید ویژگیهایی از قبیل طوفان فکری، یادگیری تعاملی، شبکهسازی و حل مسئله را فراهم کند، از همین رو برنامهریزی صحیح آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. از طرف دیگر انتقال دانش به دیگران کار پر مسئولیت و دلهرهآوری است. این راهنما به شما کمک خواهد کرد تا با یک برنامهی منظم یک ورکشاپ اثربخش برگزار کنید.
۱) برنامهای برای ورکشاپ خود تنظیم کنید
۲) در مورد چیزهایی که میخواهید آموزش دهید، تصمیم بگیرید
۳) مخاطبان خود را به وضوح تعریف کنید
۴) هر موضوع را به سه زیرموضوع تقسیم کنید
بهترین زمان برای کاشت،
دانه و ابزارهای موردنیاز،
و نوع خاکی که استفاده خواهیم کرد.
۵) تصمیم بگیرید که هر بخش را با چه سبکی ارائه خواهید کرد
مطمئنا اگر موارد قبلی را به خوبی انجام داده باشید، حال میتوانید بهترین سبکهای ممکن را برای ارائهی زیرموضوعات انتخاب کنید. سبکهای یادگیری میتوانند شامل موارد زیر باشند:
ارائه: در این سبک از آموزش، شما اطلاعات موجود را با استفاده از اسلاید و یا چارتهایی بیان میکنید و شرکت کنندگان به آنها گوش میدهند. برای معرفی و درک صحیح یک موضوع اثبات شده به کار میرود.
بحث عمومی: این سبک نیز یکی از سادهترین سبکهای ممکن است که در آن یک موضوع مطرح میشود و کل اعضا به ترتیب راجع به موضوع بحث میکنند. یکی از نتایج مثبت این روش در این است که زودتر به نتیجه دست پیدا میکنیم.
کار تیمی: در برخی از موضوعات سخت که احتمال میرود مردم به تنهایی به پاسخهای قانعکنندهای دست پیدا نکنند به کار میرود. افراد را به گروههایی دسته بندی کنید و از آنها بخواهید کل تفکر گروه را در مرتب کرده و به شفاهی به جمع ارائه کنند و با بقیه افراد نیز تعامل داشته باشند.
بحثهای دونفره: این نوع دستهبندی معمولا در ورکشاپ هایی با تعداد افراد کم اجرا میشود و معمولا بحثهای دونفری جدیتر از بحثهای جمعی است.
انفرادی: این سبک زمانی استفاده میشود که افراد نیاز دارند در مورد موارد شخصی فکر کنند یا متنهایی را بخوانند. (مردم سرعت خواندن متفاوتی دارند و اینکه یک نفر مبحثی را بخواند و بقیه گوش کنند اشتباه است.)
۶) اضافه کردن جزئیات ضروری
۷) زمان دقیق هر بخش را تعیین کنید
۸) لیست موادی که نیاز دارید را یادداشت کنید
۹) جدول تنظیم شده را مرور کنید
۱۰) به محتوا و مکان ورکشاپ فکر کنید
نتیجه گیری
هیج شکی نیست که برنامهریزی برای برگزاری یک ورکشاپ اثربخش کار فوقالعاده سخت و زمانبری هست. اما اگر شما زمانی را برای فکر کردن و پیدا کردن راهحلهای خلاقانه صرف کنید به مخاطبانتان ارزشی ارائه خواهید کرد که با هیچ چیز دیگری قابل مقایسه نخواهد بود.
همانطور که اشاره کردیم، کارگاه را با یخشکنی شروع کنید، به خصوص اگر موضوعاتی که به آنها خواهید پرداخت سخت و حساس باشند، قبل از شروع، راحتی و آرامش شرکتکنندگان بسیار مهم است. در صورت امکان از برگزاری ورکشاپ بعد از ناهار خودداری کنید، چون انرژی شرکتکنندگان در پایینترین حد خود خواهد بود. بنابراین رویداد خود را برای صبح و یا عصر برنامهریزی کنید.
با استفاده از وبسایت Edutrainian می توانید به راحتی میتوانید در ورکشاپ آموزشی شرکت کنید. تا به حال اساتید بزرگی از وبسایت Edutrainian استفاده کردهاند و در دوره های آموزشی شرکت کرده اند.